A színek ereje

| redesign

A színek tudat alatt hatással vannak ránk: érzelmeket hívhatnak elő belőlünk, befolyásolhatják kedélyállapotunkat. Ezért hasznos lehet, ha tudatosan használjuk az otthonunkban.

Piros

Árnyalatai budoárokban és a bikaviadalokon egyaránt stimuláló. De komolyra fordítva a szót: a piros szín megemeli a pulzusszámot és fenyegetően hathat, míg a lágyabb bordó a szerelem és a szenvedély jelképe. Ismert még energetizáló hatása is, ezért vendéglátóhelyek előszeretettel használják.

A plafont sose fessük be ilyen színre, de padlóra választhatjuk.

Sárga

A vidámság, a napfény és az optimizmus színe. Javasolt falakon a tompább árnyalatait használni, a dekorációs kellékeknek viszont kifejezetten jól áll a vadabb sárga. Friss hatása miatt jó választás konyhákba, gyerekszobákba.

Lila

Ne ragadjunk le a kielégületlenségnél, ez a szín ennél sokkal több izgalmat rejt. Régen a bíbor – mivel nehezen lehetett előállítani – a legdrágább színek közé tartozott. Ezért egyenlővé vált a luxussal és az eleganciával. Kicsit misztikus hatása is van. Túlzásba semmiképp ne essünk vele, mert az nyomasztóan hat.

színek és a home staging

Rózsaszín

A 2000-es években élte fénykorát, de még ma is jó választás feketével kombinálva. Egy-egy pink bútor is emlékezetes benyomást kelt. Kellő mennyiségben használva friss és bájos hatású.

Zöld

A természetet idézi, nyugtató hatású. Tisztaságot, biztonságot, reményt és védelmet sugároz. Világosabb árnyalatai inkább gyerekszobába valók.

Kék

Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy csökkenti az étvágyat. Emellett még számos jó tulajdonsága is van: relaxáló hatása miatt jó választás meditációs- és pihenőszobákhoz, de dolgozószobának is jó választás.

Gyakran használják szűkös terek optikai tágításához.

Fekete

A fekete a kifinomultság és az elegancia színe. Óvatosan bánjuk vele, mert ha túlzásba visszük, könnyen gyászossá válhat a hangulat. Maximum egy kis falfelületet fessünk feketére, hogy kihangsúlyozza az elé tett bútort vagy festményt.

Fehér

Egyenlő a tisztasággal és a frissességgel. Kiváló alapszín bármelyik helyiségben, mert nem vonja el a figyelmet az enteriőrről. De vigyázzunk: túladagolva steril benyomást kelthetünk. Padlóra soha ne válasszuk, mert a vendégek nem mernek majd rálépni, de lehet, hogy mi sem.

Barna

A barna a huszadik század első felében kifejezetten divatos és széles körben elterjedt színnek számított. Szemben például az ötvenes-hatvanas évek trendjével, amikor a barna lámpákat, falakat és akár szőnyegeket is díszített, manapság leginkább a naturális bútorokon keresztül találkozunk vele.

A barna, mivel a föld színe, stabilitást és megnyugvást áraszt magából.

Nagy mennyiségben nyomasztó lehet, valamint “öreges” hatást kelthet, ám jól adagolva, árnyalva, természetességgel és lágy rusztikus benyomással bír.

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.